Vinegrette jest klasyką, która podkręci smak każdej sałatki. Prosty przepis, wiele możliwości modyfikacji i zaskoczenia znajomych. 

Najważniejsze to zapamiętać podstawowy przepis, na który składają się tylko trzy składniki. Reszta to tak zwana wesoła twórczość własna. Możemy śmiało korzystać ze świeżych lub suszonych ziół albo z bardziej łagodnej lub ostrzejszej musztardy. Równie dobrze sprawdza się mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobniutko pokrojony kawałek papryczki chilli bez pestek lub łyżeczka miodu dla złagodzenia smaku. 

Składniki:

  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
    +sól, pieprz i cukier ( miód ) do smaku oraz ewentualnie odrobina wody do rozcieńczenia. 

Przygotowanie:

  1. Musztardę, sok z cytryny i przyprawy umieść w misce. Ja preferuję słoiczek z nakrętką, którym mogę intensywnie potrząsać, a nadmiar sosu w nim zamknąć i przechować do jutra w lodówce. 
  2. Smakujemy. Osobiście preferuję mocny, intensywny smak. 
  3. Na koniec, gdy już uzyskamy pożądany smak dodajemy oliwę z oliwek i jeszcze raz intensywnie mieszamy. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *