Od kiedy pamiętam, w domu trwa wieloletnia wojna. Mama podawała mi pietruszkę i selera, a ja plułam twierdząc, że to dziwne białe coś o wiele lepiej wygląda na ścianie. Swego rodzaju zawieszenie broni nastąpiło, gdy rodzicielka zgodziła się, abym do zup wrzucała pietruszkę w całości i selera w dużych kawałkach. Dzięki temu łatwiej było je wygrzebać i pominąć.

Jednak po wielu latach muszę przyznać mojej mamie rację. Wszystko przez moje nowe odkrycie. Dzięki niemu wiem, że oba warzywa nie tylko nie trują, ale są przede wszystkim smaczne! Mam dziwne wrażenie, że właśnie jesteście świadkami powstawania mojego kolejnego popisowego dania tuż obok koreczków z mięsa mielonego i kokosanek. Tym bardziej, że domownikom naprawdę smakowało. Ba! Mama nawet pokusiła się o publiczne dowody uznania, a to jest już naprawdę coś. Dlatego zdecydowałam, że jutro danie zadebiutuje na rodzinnym obiedzie. Tymczasem, specjalnie dla moich czytelników podaję przedpremierowo przepis na cudowne, słodkie warzywa z pieca. 

Potrzebne składniki:

  1. 5-6 średnich marchewek
  2. 3 średnie pietruszki
  3. 1 mały seler
  4. 2 łyżeczki miodu 
  5. 2 łyżeczki wody
    + dodatkowo sól i pieprz do smaku oraz główka czosnku 

Marchewka pieczona z miodem

Przygotowanie:

  1. Ponieważ do przygotowania warzyw niezbędny jest piekarnik to najlepiej zacząć od włączenia go i nastawienia temperatury co najmniej na 180 C. Będzie nam również potrzebna blaszka  lub naczynie żaroodporne. 
  2. Marchewki oraz pietruszkę obieramy specjalnym szczelinowym nożykiem. Dzięki temu będzie to szybkie i łatwe. Selera możemy pokroić na ćwiartki i obrać zwykłym nożykiem. Ja kładę go na desce, a następnie ścinam skórkę. 
  3. Małe i średnie marchewki wystarczy przekroić na pół. Większe dzielimy wzdłuż na cztery części. Seler kroimy według uznania w grube plasterki lub kostkę. 
  4. Pokrojone warzywa wrzucamy na blaszkę. Im większy nieład, tym lepiej. Ważne, aby leżały w miarę równomiernie. Teraz pora na przygotowanie zalewy. Mieszamy 2 łyżeczki miodu z 2 łyżkami wody. Zapewniam, że prościej się już nie da. 
  5. Zalewamy warzywa miodem rozpuszczonym w wodzie. Mieszamy wszystko rękami, a następnie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Ja specjalnie wybrałam grubo mielony pieprz. Dzięki temu uzyskałam przyjemny kontrast smakowy. 
  6. Na sam koniec możemy dodać przekrojoną na pół główkę czosnku. Podczas pieczenia zmięknie, a jego miąższ stanie się aksamitny i przyjemnie słodki. Ważne, aby czosnku nie układać bezpośrednio na blaszce, tylko na warzywach. 
  7. Wstawiamy warzywa na około pół godzinki do 45 minut i zapominamy o nich. Żadnego mieszania czy doglądania. 

Marchewka pieczona z miodem

Moja ocena:

Proste, szybkie i smaczne. Czego chcieć więcej od dania? No… W zasadzie to wiem czego. Seler, pietruszka i marchewka są bajecznie tanie. Kilogram tego ostatniego to na dzień dzisiejszy mniej niż 3 złote, a wystarczy połowa dla przeciętnej trzyosobowej rodziny. W dodatku świetnie się przechowuje w warunkach domowych. Można kupić na zapas i przygotować, kiedy najdzie nas mały głód lub będziemy potrzebować warzywnego dodatku do obiadu. Jestem w stanie się założyć o, co tylko zechcesz, że Twoja rodzina będzie wolała warzywa z piekarnika zamiast nieco oklepanej marchewki z groszkiem. 

Kolejnym plusem upieczenia marchewki i pietruszki jest fakt, że można jednocześnie piec w piekarniku ziemniaczki lub mięso na obiad. Czy to nie cudowne? Odpalamy piec, przyprawiamy lub odpowiednio marynujemy dzień wcześniej i po zamknięciu drzwi najczęściej możemy po prostu zapomnieć o tym, że obiad robi się sam

Marchewka pieczona z miodem

Jakby tego było mało to warzywa z pieca smakują tak samo genialnie na ciepło i na zimno. Dlatego nie ma, co się bać, że zostaną jakieś resztki. Wręcz przeciwnie, warto obrać ze 2 marchewki i pietruszki więcej. Dzięki temu będziesz miał smaczny dodatek do lunch boxa, który zabierzesz jutro do pracy lub dasz swojemu dziecku do szkoły. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *