Są eksperymenty, których żałujemy i są eksperymenty, które szybko mogą wskoczyć na listę kuchennych bestsellerów. Tak było w przypadku pieczonych warzyw, kokosanek, czy wielu innych przepisów, których jeszcze Wam nie pokazałam. Makaron ze szpinakiem póki co dostaję nominację do prestiżowej nagrody w kategorii super szybkich i zdrowych domowych obiadków. 

Potrzebne składniki:

  1. Twój ulubiony makaron
  2. 200 gramów szpinaku na 2-3 porcje
  3. 2-3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli lubisz)
  4. ½ papryki
    Dodatkowo: łyżeczka masła, sól, pieprz i odrobina wody

Makaron ze szpinakiem

Przygotowanie:

  1. Gotowanie zaczynamy od przygotowania sprzętu. Garnek z wodą wstawiamy na gaz, wyciągamy deskę i nóż. Jeśli masz mrożony szpinak to nie zaszkodzi, gdy już go wyjmiesz na talerzyk. Świerzy szpinak myjemy pod bieżącą wodą. Jeszcze tylko patelnie kładziemy na gaz i szybciutko zabieramy się za resztę. 
  2. Nie mamy dużo czasu. Być może prościej było by przecisnąć czosnek przez praskę, ale ja lubię jego smak i fakturę. Z pełną premedytacją kroję go w dużą kostkę. Czosnek łatwiej się obiera, jeśli go zgnieciemy nasadą dłoni lub płaską stroną noża. Pokrojony wrzucamy na patelnie. Musimy uważać, aby się nie spalił. Czosnek ma się delikatnie zezłocić. 
  3. Gdy tylko zacznie brązowieć zalewamy go odrobiną wody, aby się poddusił. Ma zmięknąć. Jeśli do dania wykorzystujemy mrożony szpinak to możemy go wrzucić na patelnie i przykryć pokrywką. Będzie potrzebował około 10 minut na rozmrożenie i podgrzanie. Jeśli szpinak jest świeży to poczekaj chwile, aż czosnek się poddusi, ponieważ zielenina potrzebuje tylko minutki, albo dwóch, aby była gotowa. 
  4. Makaron wrzuć do wody, gdy tylko się zagotuje. Użyj takiego jaki lubisz i nie zapomnij posolić. Tak samo jak nie powinieneś zapomnieć, aby jednak co jakiś czas mieszać szpinak z czosnkiem. Nie zaszkodzi też jego doprawienie. Trochę soli i pieprzu – taki standard. 
  5. W wolnej chwili pokrój połowę papryki w drobną kostkę. Możesz nią posypać gotowe danie, albo wrzucić na sam koniec gotowania do szpinaku. Najlepiej, gdy już wyłączysz ogień. 
  6. I voila! Możesz podawać na dwa sposoby. Szpinak nakładaj bezpośrednio na makaron, albo idą w ślady włochów wymieszaj wszystko razem i dopiero w takiej formie nakładaj na talerz.  

Makaron ze szpinakiem

Moja ocena:

Jednym z problemów codziennego życia jest brak czasu oraz sił, aby stać pół dnia przy kuchence. Dlatego wielu ludzi decyduje się na zamawianie gotowców. Okey, rozumiem raz, dwa razy do roku. Każdy ma prawo do chwili słabości, albo ochoty ma pyszną pizzę, choć i tą można bez problemu zrobić w warunkach domowych nie posiadając nawet kamienienia. Wystarczy piekarnik i odrobina dobrych chęci. 

Tak naprawdę wystarczy nauczyć się planować. Jeśli zrobimy odpowiednie zakupy to przygotowanie obiadu lub innego posiłku to kwestia 20, czasem 30 minut, albo i mniej. Bywa, że dzień wcześniej marynujemy mięsko, a potem wrzucamy je do piekarnika i tyle naszej pracy. 

Makaron ze szpinakiem

Z makaronem ze szpinakiem nie ma dużo pracy. Wiele rzeczy robi się jednocześnie, a te czynności nie są trudne. Ot kuchenny standard. Nawet biorąc pod uwagę, że użyłam mrożonego szpinaku to nie wiele zmienia. Wręcz przedłużyłam gotowanie. Mrożony szpinak potrzebował więcej czasu niż świeży, który wrzucony do wrzątku lub gorącą patelnie dochodzi w ciągu minuty.

2 thoughts on “Makaron ze szpinakiem i chrupiącą papryką

  1. Sisters92 pisze:

    Szpinak nie jest naszym ulubionym składnikiem, ale makarony bardzo lubimy.

  2. Marta pisze:

    Ta chrupiąca papryka dodana do makaronu ze szpinakiem to super pomysł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *