Przemycanie warzyw w Twoich obiadach przypomina mission impossible? W takim razie musisz wprowadzić to danie na stałe do swojego menu. 

Placuszki z cukinii nie różnią się wiele w smaku od tych zrobionych z ziemniaków i można je podawać bardzo podobnie. Mogą być dodatkiem do warzywnego gulaszu lub stanowić obiad sam w sobie. Idę o zakład, że większość niejadków pokocha warzywa podawane właśnie w takiej formie co pomoże urozmaicić ich dietę. Zresztą kto z nas nie lubi ciepłych, pachnących i chrupiących placków? 

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 2 małe ziemniaki
  • 2-3 łyżki mąki 
  • 1 duże jajko
    + oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy i obieramy. 
  2. Cukinie i ziemniaki trzemy na tarce o dużych oczkach. 
  3. Mieszamy warzywa, dodajemy jajko i mąkę do póki masa nie zgęstnieje i nie stanie się jednolita. 
  4. Smażymy na rumiano z obu stron. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *