Świąteczny kocioł trwa w najlepsze. Na szczęście udało mi się znaleźć czas na wspólne pieczenie ciastek wraz z Wymiennikownią. Nie będę ukrywać, że były to moje pierwsze autorskie warsztaty. Choć byłam przerażona (błagam, powiedźcie, że nic nie było po mnie widać!) to spotkanie przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Młodsze dzieci i starsza młodzież wspaniale się zintegrowała, a wszyscy rwali się do roboty. Nawet panowie chętnie zagniatali i wałkowali ciasto. W zasadzie całe spotkanie przeszło moje najśmielsze oczekiwania za co Wam wszystkim dziękuję z całego serca i mam nadzieję, że już niedługo zobaczymy się na kolejnej odsłonie. 

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki – ok. ½ kg
  • 12 dag palmy
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Dodatkowo do wyboru:

  • 1 łyżeczka cynamonu, albo
  • Sok i skórka z 1 cytryny, albo
  • Przyprawa do pierniczków

pieczenie świątecznych ciasteczek z Wymiennikownia

Przygotowanie:

  1. Przede wszystkim zadbaj o dobry nastrój. Nie ma nic gorszego niż pośpiech lub zniechęcenie. Gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa!
  2. Sprawdź czy masz wszystkie składniki i sprzęty typu papier do pieczenia, stolnice, foremki do ciasteczek etc.
  3. Tłuszcz do pieczenia wrzucamy do małego rondelka i rozgrzewamy na małym ogniu. Pamiętaj, aby często mieszać. Tłuszcz nie może się zagotować. Gdy się rozpuści odstaw do ostudzenia.
  4. Wysypujemy na stolnicę wszystkie sypkie produkty: mąkę, cukier, szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko wymieszaj. 
  5. Teraz pora na smak. Jeśli masz ochotę na cytrynowe ciasteczka to zetrzyj skórkę z cytryny oraz wyciśnij z niej sok. Wszystko dodaj do pozostałych składników. Jednak jeśli wolisz cynamonowe lub pierniczkowe to dodaj łyżeczkę przypraw do mąki i cukru. Całość jeszcze raz z grubsza wymieszaj.
  6. W mące zrób mały dołek. Wbij w niego jajko i powoli dodawaj tłuszcz cały czas mieszając ciasto.
  7. Zagniataj ciasto, aż stanie się jednolite.
  8. Odkrawaj małe kawałki ciasta. Rozwałkuj ( w razie potrzeby podsypuj mąką, aby się nie lepiło) i wycinaj ciasteczka.
    Uwaga! Jeśli za bardzo wymęczymy ciasto to będzie się lepić do wałka oraz rwać. Wtedy warto je schłodzić przez kilka minut w lodówce. 
  9. Ciacha piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 oC

Moja ocena:

To najpyszniejsze ciasteczka na świecie. Czy ja naprawdę muszę jeszcze cokolwiek dodawać? No może poza stwierdzeniem, że jedyną słuszną opcją jest wersja cytrynowa. Każda inna – choć możliwa – jest najzwyczajniej w świecie profanacją tak cudownego ciasta! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *