Dobry dip to połowa sukcesu wielu dań nie tylko na zimno oraz sałatek. Jeszcze do niedawna ograniczałam się tylko i wyłącznie do vinegrette lub sosu czosnkowego. Jednak od czasu do czasu chcemy po jedzeniu wyjść do ludzi, a nie straszyć, prawda? Więc trzeba było zakasać rękawy i poszukać alternatywy. Warto sięgnąć po niedoceniane jogurty naturalne. Okazują się być świetną podstawą do eksperymentowania. Można go też łączyć z majonezem. Jednak bądźcie ostrożni. Jedna spora łyżka to nawet dwieście kalorii. 

 Potrzebne składniki:

  1. 3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego
  2. mała szarlotka
  3. średni ogórek konserwowy
  4. 1-2 łyżeczki chrzanu (polecam sprawdzić jego ostrość)
  5. kilka kaparów
  6. kilka czarnych oliwek
  7. sól i pieprz do smaku
    dodatkowo dla wybrednych – łyżka majonezu

Przygotowanie:

  1. Wyciągamy miskę i od razu nakładamy jogurt. 
  2. Szarlotkę, ogórek konserwowy, kapary oraz czarne oliwki siekamy bardzo drobno, a następnie dodajemy do jogurtu. 
  3. Mieszamy i smakujemy. Chrzanu dodajemy do smaku. Pieprz i sól używamy w razie konieczności. 

Moja ocena:

Łatwe, proste i szybkie. Okey, może wymieszanie czosnku przeciśniętego przez praskę jest ultra szybkie, a drobne siekanie może sprawić trochę problemów. W szczególności jeśli w kuchni jesteśmy rzadkimi gośćmi. Jednak unikalny smak i konsystencja są warte zachodu. Fajnie smakuje jako dodatek do ziemniaków z pieca, sosu do zapiekanek, a przede wszystkim do sałatek. Sami zobaczycie. 

One thought on “Pyszny dip chrzanowy

  1. Edyta pisze:

    Chyba powinno być szalotkę nie szarlotkę :) Przepis super.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *