Jakiś czas temu opublikowałam przepis na Dressing Doskonały, gdzie bazą była musztarda. Istnieje jednak jeszcze jeden przepis na aromatyczny, ziołowy vinegrette.

Korzystam z niego prawie tak samo często. Tym bardziej, że na balkonie hoduję świeże zioła, po które mogę sięgnąć w każdej chwili. Wszystko zależy czy mam chęć na ostry smak musztardy, czy może bukiet aromatycznych przypraw, który za każdym razem będzie mnie zaskakiwał inną gamą smaków. Innym sposobem na uzyskanie ciekawych efektów, jest dodanie posiekanych ziół do sałatki i użycie Dressingu Doskonałego. 

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
  • Odrobina wody,
  • 3 łyżki drobno posiekanych listków pietruszki, bazylii, szczypiorku, tymianku, szałwi i mięty
    + sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mieszamy sok z cytryny lub ocet winny z wodą. Warto spróbować czy powstała mieszanka nie jest zbyt kwaśna lub zbyt neutralna w smaku. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub soku z cytryny ( octu winnego ). Często polecana jest zasada Trójki. Oznacza to, że wielu ludzi będzie polecało proporcję 3 łyżek octu winnego lub soku z cytryny, 3 łyżek wody i 3 łyżek oleju. Ty jednak możesz kierować się smakiem i znaleźć własne proporcje. 
  2. Dodajemy oliwę z oliwek; mieszamy. 
  3. Drobno siekamy zioła, dodajemy i mieszamy. Ja akurat wykorzystałam te, które mogę znaleźć na swoim balkonie. Zawsze możesz skorzystać z ziół suszonych. Warto eksperymentować z zestawami, które będą albo nam najbardziej smakować, albo będą najlepiej pasowały do wykorzystanych w sałatce składników. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *