Nie ważne ile się w życiu nagotowałam. Mój warsztat nadal jest skromny. Zazwyczaj codzienne gotowanie składa się z tych samych, prozaicznych rzeczy. Ma być szybko, smacznie i ekonomicznie. 

Jednak w takie dni jak ten, przychodzi nieodparta pokusa na eksperymentowanie. Naoglądało się dziecko Jamiego Olivera i MasterChefa to stwierdziło, że też tak potrafi. Pach tego, pac tamtego. A co mi tam! Zaszaleję i doleję jeszcze czegoś.  Gotowy przepis na katastrofę. 

Tym razem moja wrodzona, kobieca intuicja przegrała z kreatywnością. Ta ostatnia pokazała swoje mroczne oblicze. Wyobraźnia zdecydowanie mnie poniosła, a efekt okazał się… No, mówiąc delikatnie, zaskakujący. 

Nie wiem, co poszło nie tak. Mała cebulka, kilka pieczarek i puszka pomidorów. Zdaje się, że to połączenie klasyczne i niemal idealne. Pieprz i sól to też nie odkrycie. Gałkę muszkatołową dodaję nad wyraz często do mojego sosu pomidorowego. I w tym momencie w ręce wpada mi mielony kminek, suszony imbir… Tak między nami to chyba wpadłam w jakiś szał i zgubiłam rachubę, co ja tam jeszcze dodałam. W garnku znalazł się nawet brązowy cukier, a moja biedna rodzina znów została wystawiona na ciężką próbę. Dzielnie zmierzyli się z aromatami wypalającymi kubki smakowe. Nawet orzechowy smak startego sera, którym posypałam wierzch potrawy, poległ na polu chwały i przeszedł niezauważony. 

Krok do zdrowia - zabiłam smak pomidoraPhoto by holtomi

Niestety trzeba się liczyć z tym, że nikt poza drobnymi wyjątkami, nie urodził się geniuszem. Nauka gotowania to nie tylko spektakularne wzloty, ale również widowiskowe upadki. Do tych ostatnich mało, kto się przyznaje, ale niestety są nierozłączną częścią naszego życia. 

Tak na marginesie, czy to nie dziwne? Zwykłe i banalne wpadki uczą nas najwięcej, a boimy się do nich przyznać. 

Proszę Cię, zrób coś dla mnie. Nie zrażaj się kuchennymi upadkami. Skoro moja rodzina przeżyła moje dzisiejsze bliżej nieokreślone coś, czy już legendarną pizzę to Twoja też da radę. Pod warunkiem, że nie zaczniesz się bawić cyjankiem. Pamiętaj, cyjanek nie jest dobrym remedium na upierdliwą teściową lub znienawidzonego wujka. 

Na początku będzie ciężko. Być może będziesz musiał się przyzwyczaić do przesolonego makaronu, albo jesteś na tyle sprytny, że szybko znajdziesz sposób na jego uratowanie. Uwierz mi na słowo – wujek Google zna się na rzeczy. Mimo wszystko wierzę, że z tygodnia na tydzień będziesz coraz lepszy. Kto wie? Być może za pół roku lub rok będziesz dużo lepszy ode mnie. Poza tym Twoje ciało Ci podziękuję. 

Nauka domowego gotowania jest 3# zasadą zdrowego trybu życia. Obiecałam Wam, że każda setka fanów będzie się wiązała z wpisem, który mam nadzieję, że Was zainspiruje do zmian. Mogą być większe lub mniejsze, albo mniej lub bardziej absurdalne, ale pamiętaj, że każdy z nas jest inny. Dla Ciebie problemem może być nocne podjadanie, brak ruchu lub dozgonna wierność fast foodom. Jednak ktoś inny może być wyznawcą życia fit, a więc jest zdecydowanie ponad proste, podstawowe zasady. Taka osoba w kuchni czuje się jak ryba w wodzie oraz zna zasady łączenia produktów, smaków i wartości odżywczych. Nie bój się. Dojdziemy do tego. 
Main photo  by georgeXchelebiev

 Krok do zdrowia – pozostałe zasady

 

1# Owsiankowe postanowienia – Nie zapominaj o śniadaniu. To bardzo ważny element każdego dnia. 

2# Jedz często, ale mało. Naprawdę warto – Nasz organizm można porównać do samochodu. To czy będzie nam służył przez wiele kolejnych lat bez kosztownych napraw zależy tylko od nas.

3# Zabiłam smak pomidora – O tym jak ważne jest nauczenie się sprawnego działania w kuchni. 

2 thoughts on “Zabiłam smak pomidora #3

  1. Kasia pisze:

    Cieszę się że ktoś wreszcie o tym napisał że nawet najleprzym zdarzają się wpadki Bo przecież dzięki temu się uczymy ja nie raz zepsułam coś banalnego ale grunt to się nie poddawać…

    • AnatomiaZycia pisze:

      Nauka gotowania i możliwość samodzielnego przygotowywania jedzenia jest bardzo ważna, jeśli chcemy długo i zdrowo żyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *